PROJELERİMİZ
ÇALIŞMALARIMIZ
2019 yılında Teknofest 2020 İnsansız Su Altı Sistemleri kategorisine katılım sağlamak amacıyla kurulduk. O günden bu yana 2 adet su altı aracı projesini hayata geçirdik. 2022 yılında ise aramıza 2 yeni aracın daha katışmasını hedefliyoruz! İşte araçlarımız:
MTR-Beta: Matiricie takımının geliştirdiği ilk su altı aracı olma özelliğini taşıyan MTR-Beta; 3B baskıdan oluşan gövde tasarımıyla hafif ve kompakt bir araçtır. 6 motorlu bir konfigürasyonun kullanıldığı bu aracın ağırlığı ise yalnızca 3 kg.dir!
MTR-Alpha: MTR-Beta’nın ardından karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla geliştirilen MTR-Alpha; iki katlı şase tasarımı, taşıma kolaylığı ve güçlü motorlarıyla Teknofest 2021 hedefi doğrultusunda geliştirilmiştir. İtiş gücü daha yüksek olan 6 motorlu konfigürasyon ile tasarlanan bu aracın hammaddesi polietilen adı verilen mühendislik plastiği olduğundan suda askıda kalmakta, su içinde iniş-çıkış hareketlerini kolaylıkla ve dengeli bir şekilde yapabilmektedir.
Birikimli olarak ilerleyen tecrübelerimizi ve bilgi havuzumuzu yeni araçlarımıza entegre etmekteyiz! Teknofest 2022 İnsansız Su Altı Sistemleri yarışması için tasarlanan Poseidon ve RoboSub 2022 için tasarlanmakta olan Maikong araçları için de yaşanılan tüm aksilikler ve problemler göz önünde bulundurulmuş, en inovatif aracın ortaya konması için çalışmalar hız kesmeden sürdürülmüştür.
Yazılım
Robot üzerindeki sensörlerden gelen verinin okunması ve anlamlandırılması için gerekli yazılımı sağlar. Otonom Görevler için gerekli görüntü işleme algoritmalarını tasarlar ve yapay zeka kullanarak görüntü işleme kodlarını yazar. Araç içerisindeki gömülü sistemlerin haberleşmesini sağlar.
Mekanik
Mekanik departmanı robotumuzun tasarımından sorumludur. Görevlere uygun donanımlar (torpido ve robotik kol) ile hareket kabiliyeti yüksek tasarımı amaçlar. Aracın su altında maruz kalacağı statik ve dinamik basıncı analiz eder ve buna uygun revizeler gerçekleştirerek tasarımın son halini oluşturur.
Elektronik
Elektronik departmanı üyeleri robotumuzda kullandığımız devre elemanlarının ve kontrol kartlarının güç dağılımı ve robot içerisine yerleştirilmesi, uygun devre elemanlarının tercih edilip ihtiyaçlarımızı çerçevesinde bir elektronik tasarımın yapılması ile ilgilenir. Ayrıca aracın güç kaynağı ile bağlantısını ve bu güç kaynağının (lipo, lityum iyon pil veya yüzeyden güç ileten ac/dc güç kaynağı) tercihi ile ilgilenir.
Halkla İlişkiler
Takımın tanınırlığını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütür. Araç inşası başta olmak üzere süreç boyunca gerekli olan bütçenin sağlanması için sponsorluk çalışmaları ile ilgilenir. Elde edilen bütçenin düzenlenmesini, satın alım işlerinin yapılmasını, ekip koordinasyonunu ve sosyal medya hesaplarını yönetir.